miercuri, 4 februarie 2009

Compunere “La biserica de lemn”, clasa III A.


La biserica de lemn,
dePosmac Alex elev în cl. III “A” Gimnaziul-liceu George Meniuc, Chişinău, Albişoara.

Într-zi cu învăţătorul nostru de E.M.S. domnul Mihai, am făcut o mică excursie la bisericuţa de lemn care se numeşte Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Intrarea în ea este numită pridvor.
Când am intrat deodată am început să ascult cu atenţie toate rugăciunile şi povestirile, pe care ni le spunea preotul. Apoi mi-am facut cruce şi am sărutat icoanele cele sfinte. Împreună cu prietenul meu Sorin, am cumpărat câteva lumânări şi le-am pus în în sfeşnic, în dreapta pentru cei vii, iar în stânga pentru cei morţi. La ieşire o doamnă bătrână ne-a servit cu bunătăţile care erau pe masă. După aceasta m-am simţit foarte bine. Excursia la biserică mi-a plăcut nespus de mult.

De mult nu am mai fost la biserica… de
Macovei Andrei elev în cl. III “A” Gimnaziul-liceu George Meniuc
, Chişinău, Albişoara.

Demult nu am mai fost la biserică. Dar iată a sosot o zi când împreună cu profesorul nostrum de E.M.S. domnul Mihai am mers la biserica de lemn. Când am intrat în pronaus (sala mică) am văzut un disc pe carea era pâinea sfinţită (prescura) şi un vas cu apă (aghiasmatar). Pe urmă am intrat ăn naos (sala mare) am văzut analogul. În partea dreaptă trebuie să şeadă băieţii, iar în partea stângă fetele. Mai departe am vazut Altarul, care are trei uşi, două mici şi una mare. Uşa din mijloc se numeşte Uşă Împărătească. Aşa am călătorit noi prin biserică. Excursia m-a impresionat foarte mult. Eu o sa mai vin la biserică.

Un comentariu: